1953 - 1955

Març 2023
L M X J V S D
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Pròxim Partit - OK Lliga Plata

Dissabte, 15 abril 2023
CE VENDRELL vs CERDANYOLA CH - FENÍE ENERGIA
20:00 | El Vendrell

 

1953.- El primer partit d’hoquei amb jugadors vendrellencs.


El 21 de juny de 1953, i també amb motiu dels actes per la festivitat de Sant Lluís Gonzaga, Dia de la Joventut, igual com l’any anterior, es torna a organitzar un partit d’ hoquei, però aquest cop van formar un equip local, sota el nom de Congregació Mariana del Vendrell, que es va enfrontar al SP Vilafranca, amb el resultat final de 3 gols  a 4 . Aquest primer equip vendrellenc, entrenat per Mariano Millan (un aficionat a l'hoquei), estava format per Isidre Socias, Cisco Prats, Enric Santacana, Antoni Romeu i Benjamí Jané, reforçats pel porter del Vilafranca, Mercadé i del jugador Grau del Reus Deportiu (aquest jugador havia fet amistat, durant el servei militar,  amb  J. M. Sellarés i venia a jugar i entrenar molts cops al Vendrell). Els jugadors vestien samarreta groga i pantalons blancs, els colors del Vaticà.

 Anunci dels actes, organitzats per la Congregació Mariana amb motiu de la festivitat de Sant Lluís Gonzaga, publicats a la revista Vendrell Portavoz Católico de la Villa el 20 de juny de 1953.              

Crònica del quinzenal Vendrell Portavoz Católico de la Villa del 5 de juliol de 1953 


El 12 juliol de 1953 tornen a jugar un altre partit, aquest cop contra el S Vilanova amb el resultat final d'1 gol a 7 a favor dels vilanovins.
Dins els actes de la Festa Major de 1953, el 26 de juliol, s’organitza un partit entre els equips de la Congregació Mariana del Vendrell, reforçat per jugadors del Reus Deportiu, i l’ equip  Creu Roja de Barcelona que havia quedat Campió de Catalunya i d’Espanya de 2a Divisió. El resultat final va ser de Congregació Mariana del Vendrell 4  -  Creu Roja de Barcelona 3.

   

 

 Cartells del Centre Catequístic Parroquial del 12 i 26 de juliol de 1953

 

 

 

 

 Cròniques del Vendrell Portavoz Católico Villa del 18 de juliol i 1 d’agost de 1953


 
El mes d’agost es juga, també, un partit contra un combinat de jugadors de Calafell, reforçats per 2 jugadors de Vilafranca, amb el resultat de CC Vendrell 4 – Colonia de Veraneantes de Calafell 4. Aquest és el primer partit en què tots sis  jugadors, del Centre Catequístic, eren del Vendrell.


L’equip estava format per Isidre Socias, Enric Santacana, Benjamí Jané, Cisco Prats, Antoni Romeu i Joan Fontana, amb Mariano Millan fent les funcions d’entrenador.

 

 Crònica del Vendrell Portavoz Católico de la Villa del 5 de setembre de 1953

 

També tenim constància que es van jugar tres partits més, l’un el mes d’agost  contra el Club Hockey Reus, amb el resultat de 4 a 2 a favor dels de Reus, un altre el 6 de Setembre amb el resultat de CC Vendrell 3 CH Vilafranca 5 i l’últim amistós, abans de començar la Competició Oficial, va ser contra el Noia el 27 de setembre de 1953, del qual desconeixem el resultat.

Programa del Centre Catequístic del Vendrell del partit amistós contra el Sant Sadurní  jugat el  27 de setembre de 1953.

Fons de la Biblioteca Popular del Vendrell 

 

Imatge d’un partit jugat a la pista del Centre Catequístic, més tard anomenat Casal Familiar, a principis dels anys 50. Aquesta pista, anys després, es convertiria en la sala de cinema dels petits.  Dels jugadors que estan de cara, el del centre sembla Joan Fontana i d’esquena, Benjamí Jané, l’altre podria ser l’ Antoni Romeu.


Temporada 1953-54.-  3a Divisió Catalana.


L’èxit i l’expectació que van portar aquests partits amistosos durant l’any 1953, va fer que s’animessin a apuntar-se en competicions oficials sota la denominació de Centre Catequístic del Vendrell. Van escollir Mariano Millan (empleat de “la Caixa” i aficionat d’aquest esport) com a entrenador i els colors del club serien la samarreta groga i els pantalons blancs (els colors del Vaticà).  
Van jugar a la 3a Divisió Catalana, en què competien 7 equips, i van quedar classificats en quart lloc. El primer partit oficial, com a federats, va ser contra el Poble Nou de Barcelona, jugat el 4 de octubre de 1953, i amb el resultat final de Poble Nou 1 - CC Vendrell 1, gol marcat per Valls (de Vilafranca). Aquell dia van jugar Isidre Socias, Cisco Prats, Benjamí Jané, Antoni Romeu, Valls i  Enric Santacana.

 

Programa del Centre Catequístic en el qual s’anuncia el primer partit oficial de l'equip d’hoquei, a la nostra vila, contra l’Esplugues de Llobregat el 11 d’octubre de 1953.

Fons Biblioteca Popular del Vendrell 

 


 
L'11 d’octubre el Centre Catequístic Vendrell es va presentar, en partit oficial, davant la seva afició, i va guanyar el C Esplugues per 5 gols a 1, que van ser marcats per Valls (2), Benjamí Jané (2) i Cisco Prats 1.


En aquells anys, els desplaçaments eren molt llargs, perquè la majoria es feien amb tren i a vegades es trobaven que la pista no estava en les millors condicions degut a la pluja, ja que totes les pistes eren descobertes. Tot i amb això, si no era per una pluja intensa, el partit es jugava igualment i poques vegades es suspenia.

   

 

Crónica del quinzenal Vendrell Portavoz Católico de la Villa del 10 i 24 d'octubre  de 1953 

 


Gràcies a la revista quinzenal Vendrell Portavoz Católico de la Villa, tenim alguns dels resultats aconseguits pel Centre Catequístic Vendrell en la seva primera temporada a la 3a Divisió Catalana.

04-10-53 - Poble Nou 1 – CC Vendrell 1 (Gol de Valls)
11-10-53 - CC Vendrell 5 – CC Esplugas 1 (Gols: Valls 2, Jané 2, Prats 1) – Debut  davant la seva afició i primera victòria vendrellenca en partit oficial.
18-10-53 - Sagrada Família de Terrassa 3 – CC Vendrell 3 (Gols: Jané 2, Prats 1)
25-10-53 - CC Vendrell 5 – CP Vilanova 6
08-11-53 -  D. Batlló de Sants 0 – CC Vendrell 3 (Gols: Valls 1 ... )
15-11-53 - CC Vendrell 3 – HC Molins de Rei 6 (Gols: Prats 2, Valls 1)
06-12-53 - CC Esplugas 3 – CC Vendrell 4
13-12-53 - CC Vendrell 1 – Sagrada Família de Terrassa 5
27-12-53 - CP Vilanova 5 – CC Vendrell 2 (Gols: Valls i Fontana)
03-01-54 - CC Vendrell 5 – D. Batlló de Sants 2
10-01-54 - HC Molins de Rei 3 – CC Vendrell 3

L’equip, anomenat Centre Catequístic del Vendrell, amb Mariano Millán com a entrenador, estava format per Isidre Socias (porter), Benjamí Jané, Cisco Prats, Joan Fontana, Anton Romeu,  Enric Santacana i Valls (que venia de Vilafranca). També van debutar en el primer equip dos juvenils, Jesús Trayner i Ricard Urpí, i més tard  s’hi afegiria J. Fortuny.


Com que la competició finalitzava molt aviat, s’organitzaven altres tornejos amb equips de diferents categories. Així, durant el mes d’abril de 1954 van participar en el Torneig de Primavera juntament amb el Reus Deportiu, CN Reus Ploms, CH Sant Sadurní de Noia, P. Igualada i el SP Vilafranca. També van jugar el Torneig d’Estiu amb el CP Vilanova, P. Igualada, Sant Sadurní de Noia, SP Vilafranca i el Reus.

Foto del jove equip del CC Vendrell de l’any 1953 (en què falta Cisco Prats).
Drets: Benjamí  Jané,  Joan  Fontana,  Enric  Santacana.
Acotats: Anton  Romeu,  Isidre  Socias i  Valls. 

 

Classificació final publicada al Diari de Vilanova del 16 de Gener de 1954

 

El 17 de juliol de 1954, amb motiu de la inauguració de la pista de la Rectoria a Calafell, es va jugar un partit d'hoquei  entre  el CC Vendrell (reforçat amb els jugadors Newton i Padilla) i el CP Vilanova, amb el resultat d'1 gol  a 0 a favor dels vendrellencs. El gol va ser marcat per Cisco Prats i van guanyar d’aquesta forma el Trofeu cedit per l’Ajuntament de Calafell.


El 18 de juliol es va jugar un partit al Vendrell contra la Colonia de Veraneantes de Calafell, en la qual el CC Vendrell va guanyar per 7 gols a 2.


En el partit de tornada el resultat va ser de CV Calafell 1 – CC Vendrell 2. Aquests partits amistosos, durant l’estiu, entre el Centre Catequístic Vendrell (reforçat) i el CV Calafell (format per jugadors d’hoquei que estiuejaven a Calafell i jugadors del CP Calafell)  i més tard amb el Centre Parroquial Calafell, eren habituals als anys 50.
 

 


Dins els actes de la Festa Major, el 26 de juliol 1954, es va inaugurar l’ampliació de la Pista del Centre Catequístic, en què es van jugar els partits següents: CC Vendrell 2 (reforçat per Newton i Padilla)  – CN Reus Ploms 3, i a continuació el Reus Deportiu (subcampió d’Espanya) i el Sant Sadurní de Noia, amb la victòria d’aquests per 1 gol a 2.

 

Fotos realitzades als inicis dels anys 50 a la pista del Centre Catequístic Parroquial, en la que es pot observar, al centre,  l’ Alfons Vidal (del Moli de Cal Tof) i el porter (sense careta) que podria ser l’ Isidre Socias.
Fotos cedides per Alfons Vidal 

 

 

 
Temporada 1954-55


3a Divisió Catalana. El Centre Catequístic Vendrell va quedar Campió del Grup A de 3a Divisió, amb 16 punts (empatat amb el CP Cervantes), després de guanyar, l’últim partit, al CH Borges Blanques per 3 a 1, i juga la lligueta d’ascens a 2a Divisió, en què queda en quart lloc.


Aquest any es va incorporar al CC Vendrell el jugador Francesc Padilla, procedent de Vilafranca. L’equip entrenat per Mariano Milllan estava format per Isidre Socias i Rafel Alcalà com a porters i els jugadors Cisco Prats, Benjamí Jané, Francesc Padilla, Joan Fontana, Valls i els juvenils Ricard Urpi, Jesús Trayner i Fores.


Els equips que van participar en aquest Grup de 3a Divisió eren: CH Antorcha, CD Tortosa, CP Calafell, Lleida HC, CH Borges Blanques, CP Cervantes i el CC Vendrell.

 

Crònica del quinzenal Vendrell Portavoz Católico de la Villa del 12 de febrer de 1955 

 

   

 

Programa del Centre Catequístic on s’anuncia el decisiu partit contra el Borges Blanques el 6 de  febrer de 1955 i que va acabar guanyant el Centre Catequístic  Vendrell per 3 gols  a 1. 

 


Aquesta temporada es van jugar, oficialment,  els  primers derbis comarcals  de la historia del Hoquei Patins,  entre el CP Calafell i el CC Vendrell. Els dos partits van acabar en empat, a 2 gols en el camp del CP Calafell i  a 3 en el del Centre Catequístic del Vendrell. Per les cròniques del quinzenal  Vendrell Portavoz Católico de la Villa, sembla que aquestos partits van tenir tots els típics ingredients dels derbis.    

   

 

Cròniques de la publicació Vendrell Portavoz Católico de la VillaEls resultats dels quals tenim constància d’aquesta temporada a la 3a Divisió són els següents:


CC Vendrell 7 – CD Tortosa 2  (3 a 3a la tornada. Gols: Prats 3). 

CP Cervantes 3 - CC Vendrell 3  (1 a 5 a la tornada. Gols: Prats 2, Trayner 2, Jané 1)          

CP Calafell 2 – CC Vendrell 2 ( 3 gols a 3 a la tornada.)

CC Vendrell 8 – CH Antorcha 2 

CC Vendrell 3 – Lleida HC 0 (Gols: Prats, Trayner i Padilla).

CH Borges Blanques 3 – CC Vendrell 1 (1 gol a 3 a la tornada. Gols: Prats 2 i Padilla 1).

 

Portada del  calendari d’hoquei, editat pel Centre Catequístic del Vendrell, de la temporada 1954-55 de la  3a Divisió Catalana – Grup “A”, publicat en el Volum I de “Farem Història” (Història del CP Calafell) de Ramon Ferré. 

 

Classificació final de la 3a Divisió Grup A, temporada 1954-55,  publicada al Volum I de “Farem Història” cedit per Ramon Ferré 


El CC Vendrell va jugar, en la segona fase de la temporada, la lligueta d’ascens a la 2a Divisió, i va quedar classificat en quart Lloc. En aquesta lligueta van tenir molts problemes de jugadors, ja que Benjamí Jané, Isidre Socias i Cisco Prats van marxar a fer el servei militar. Tot i això, Cisco Prats, que estava a Girona, aprofitava els permisos de cap de setmana per presentar-se a jugar directament a les pistes i tornar cap a la caserna.


El grup estava format per vuit equips: C. Poble Nou, CH Borges Blanques, CH Esplugas, CH Cervantes, Ausa de Vic, CH Terrassa, CH Barcino i CC Vendrell.


El CC Vendrell, tot i assolir l’ascens, no va pujar perquè les pistes del CC Vendrell no reunien les mides mínimes per jugar a 2a Divisió.

 

Equip del Centre Catequístic del Vendrell,

Campió de la III Divisió Catalana  Grup A. Temporada 1954-55.

Drets: Joan Fontana, Mariano Milllán (entrenador), Cisco Prats, Jesús Trayner. Acotats: Francesc Padilla, Isidre Socias, Benjamí Jané.

Foto Feliu 

 

 

Fitxa de la Federació Catalana d’Hoquei de la temporada 1954-55, corresponent a Rafel Alcalà Vendrell

Fitxa cedida per Rafel Alcalà

 

 

Crònica del Diario Español del 10 de febrer de 1955  

Foto realitzada a la pista del Centre Catequístic del Vendrell, en la fase d’ascens a  2a  Divisió a l’any 1955.

 
Drets: Mariano Millán (entrenador), Francesc Padilla, Joan Fontana.  Acotats: Rafel Alcalà, Cisco Prats (amb un nen de qui desconeixem el nom) i Ricard Urpi.


 Foto cedida per Rafel Alcalá 


 

Cartell del partit contra el Borges de la fase d’ascens a 2a Divisió, el 24 d’abril de 1955 

 

   

 

Crònica del quinzenal Vendrell Portavoz Católico de la Villa del 7 de maig de 1955 
Programa d’actes de la Congregación Mariana amb motiu de la festivitat de Sant  Lluís de  Gonzaga, el 21 de juny de 1955,  en què s’anuncia  un partit d'hoquei entre l’equip de la Congregació i el CP Calafell. A sota, la crònica  d’aquests  actes publicats el  9 de  juliol al  quinzenal  Vendrell Portavoz Católico de la Villa.

Programa cedit per l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès 

 

 


 

Foto situada entre el 1954 i el 1955, d’un partit d’hoquei a la pista del Centre Catequístic. El jugador amb gorra és Francesc Padilla i el de l’esquerra, sembla Joan Fontana. L’equip contrari podria ser el CP Calafell.


Al  fons  podem observar els veïns, veient el partit al balcó de Cal Ferrando.     

   
Foto cedida per l’Arxiu Comarcal del Baix Penedès